We are currently running on the new domain and server: www.Speed-Talk.com

IMPORTANT: Update your bookmarks to https://www.speed-talk.com/forum/
(Right-click the URL and select "Bookmark this link")

60 DEG TIMING TO GET ENGINE TO START

General engine tech -- Drag Racing to Circle Track

Moderator: Team

dannobee
HotPass
HotPass
Posts: 229
Joined: Mon Nov 04, 2019 9:01 pm
Location:

Re: 60 DEG TIMING TO GET ENGINE TO START

Post by dannobee » Wed Jun 24, 2020 8:00 pm

Was the balancer or front cover changed, by chance? Some small blocks have the timing tag under the water pump, at high noon, 12 o'clock, and on the correct balancer, the keyway is way off from the mark. On a "regular" small block, the keyway is pretty much lined up with the TDC timing mark and the timing mark is closer to the 2 o'clock position when looking from the front.

Steve.k
HotPass
HotPass
Posts: 1370
Joined: Sat May 28, 2016 10:41 am
Location:

Re: 60 DEG TIMING TO GET ENGINE TO START

Post by Steve.k » Wed Jun 24, 2020 9:01 pm

Steve K wrote:
Wed Jun 24, 2020 7:32 pm
Steve.k wrote:
Wed Jun 24, 2020 7:09 pm
Sometimes the roll pin in distributor gear will shear off and spin on shaft. However the ends still in gear and looks normal. Try a different distributor or check that pin.
Had the distributor out to check the gear and the pin appeared ok as did the gear but have to admit I didn't look closely at the pin but it was through and through from what I remember
Steve I’ve done the exact same. But the pin appears fine as it shears of both ends and the stay in gear. Just take it out and check with punch if other side move your good. Have you got timing retard on there also?

superpursuit
Member
Member
Posts: 176
Joined: Sun Apr 20, 2014 11:07 pm
Location:

Re: 60 DEG TIMING TO GET ENGINE TO START

Post by superpursuit » Wed Jun 24, 2020 10:13 pm

Steve K wrote:
Wed Jun 24, 2020 4:54 pm
350 sbc. RV type cam, dont know specs. It wont start till I give it almost 60 deg timing. It will start but kicks back and runs like crap. Confirmed TDC on #1, set valves, no vacuum leaks, has Petronix ign, confirmed its hooked up correctly, mechanical advance works, cam is installed dot to dot. Once started, if I try to back off the timing it will stall. Engine has low power, never really ran right, was rebuilt years ago, maybe has 8000 mikes on it. Any ideas? I'm baffled on this one. Has dual plane instake, 4 bbl Holley, nothing special.
Thanks
Steve
With these symptoms it sounds like your cam timing is off. I would pull no.1 plug & visually check for TDC. You can use a screw driver on top of the piston to get a little more accuracy. Check your balancer timing when you do this to be sure. Then make sure the no. 1 rockers are rocking when you move the crank back & forward around TDC.
If that's ok then check your spark strength. If it is weak then you may have a bad earth to the engine.

I hope this helps.
Allan.

Geoff2
Guru
Guru
Posts: 1273
Joined: Mon Nov 09, 2015 4:36 pm
Location: Australia

Re: 60 DEG TIMING TO GET ENGINE TO START

Post by Geoff2 » Thu Jun 25, 2020 4:53 am

Yup, cam timing. Assuming ign timing marks are correct.

Steve K
HotPass
HotPass
Posts: 147
Joined: Sun Oct 12, 2008 11:10 pm
Location: Regina Sk

Re: 60 DEG TIMING TO GET ENGINE TO START

Post by Steve K » Thu Jun 25, 2020 8:05 am

Thanks guys for all the responses. I'm sending this mill to my engine builder to sort out as I haven't got the time to mess with it. I'll let everyone know once it's sorted out. It's a weird one.
79 Cmaro, 427 sbc, Tunnel Ram Dual Quad with Eddy carbs, AFR 210 Race Ready heads, 263-272 @.50 Comp solid roller cam, 4.10's and a faceplated Tremec TKO 600.
65 Beaumont 406 tunnel ram faceplated TKO600

cjperformance
HotPass
HotPass
Posts: 3587
Joined: Tue Aug 19, 2008 7:20 am
Location: South Australia

Re: 60 DEG TIMING TO GET ENGINE TO START

Post by cjperformance » Fri Jun 26, 2020 5:19 pm

Fresh fuel??
Wiped exhaust lobe/s.?
EGR stuck open?
Craig.

Steve.k
HotPass
HotPass
Posts: 1370
Joined: Sat May 28, 2016 10:41 am
Location:

Re: 60 DEG TIMING TO GET ENGINE TO START

Post by Steve.k » Wed Jul 01, 2020 4:59 pm

Ever get this sorted out?

Steve K
HotPass
HotPass
Posts: 147
Joined: Sun Oct 12, 2008 11:10 pm
Location: Regina Sk

Re: 60 DEG TIMING TO GET ENGINE TO START

Post by Steve K » Wed Jul 01, 2020 9:23 pm

They swapped the cam out and apparently it runs good, I haven't driven it so can't verify. Is it possible the cam was ground incorrectly?
79 Cmaro, 427 sbc, Tunnel Ram Dual Quad with Eddy carbs, AFR 210 Race Ready heads, 263-272 @.50 Comp solid roller cam, 4.10's and a faceplated Tremec TKO 600.
65 Beaumont 406 tunnel ram faceplated TKO600

Post Reply